“De meerwaarde van Werk aan de Hand.”

“12 jaar geleden kocht ik mijn eerste paard, een veulen van 2 weken oud. Ik denk dat ik best een paar boeken kan vullen met de avonturen die wij in de tussentijd beleefd hebben. Maar wat ik  graag met jullie wil delen is mijn ervaring met het Werk aan de Hand omdat dit voor ons een belangrijke sleutel is geweest de afgelopen jaren.“

Even voorstellen

Ik zal eerst mijzelf en Jesse even aan jullie voorstellen. Ik ben Ansjel van Brakel, 34 jaar en woon in Strijen. Ik ben getrouwd, moeder van 2 kinderen en heb een tinker  genaamd Jesse. Jesse (v:Baggio) is 12 jaar oud en een aparte. Heel gevoelig, lief en slim maar ook beresterk. Geregeld zijn wij op de Veluwe te vinden, werken wij aan de hand of doen wij aan vrijheidsdressuur. Maar ook longeren en een sprongetje staan geregeld op het programma. In de wedstrijdsport zijn wij ondertussen Z startgerechtigd.

Werk aan de Hand

Mijn eerste kennismaking met werk aan de hand was denk ik een jaar of 7 geleden. Ik vond het zo mooi toen ik het zag. Wat een samenspel en harmonie tussen mens en paard. En onbelast dus geweldig om zo ook je paard te kunnen trainen. Maar de eerste paar lessen vond ik eigenlijk best saai. Ik wist niet zo goed wat ik aan het doen was behalve beweging geven en aan een stukje gehoorzaamheid werken. 

Daar kwam verandering in toen ik in 2016 gestart ben bij de NCSAH. Jesse was de eerste tinker die deelnam aan de Klassieke Dressuur opleiding van Bastiaan de Recht en Amber Koppen. Naast praktijk kregen we ook een heleboel theorie. Daar ben ik echt de meerwaarde gaan inzien van het werk aan de Hand. Mede doordat ik meer inzicht kreeg in de biomechanica is Werk aan de Hand sindsdien een vast onderdeel geworden van mijn training met Jesse. En zoals ik al aangaf een belangrijke sleutel gebleken in zijn opleiding. Ondertussen ben ik zelf gediplomeerd instructeur en geef wekelijks een heleboel Werk aan de Hand lessen. En terwijl ik actief  ben in de sport en lesgeef studeer ik nog steeds verder bij de NCSAH. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd.

Waarom Werk aan de Hand?

Als je op een paard wilt gaan zitten moet een paard wel in staat zijn om op correcte wijze te kunnen dragen. Werk aan de Hand is daar een ideale manier voor.

 • Het is een perfecte manier om onbelast (zonder ruitergewicht) je paard te gymnastiseren.
 • Je kunt zo de motoriek verbeteren en het paard sterker maken. 
 • Het bevordert goede communicatie en vertrouwen.
 • Je traint je ruiteroog .
 • Je kunt heel gericht oefeningen aanleren en perfectioneren.

Wat heeft het mij gebracht?

De afwisseling is voor Jesse motiverend. Daarbij kan ik zo beter diverse spiergroepen aanspreken en dus completer trainen. Onbelaste training is niet alleen voor je paard fijn maar ook voor jezelf. Als je merkt dat je zelf al ergens last hebt kan je wel op je paard gaan zitten maar zal je hem of haar dus direct beperken in de beweging. Middels het werk aan de hand heb ik een aantal moeilijkheden die ik tegenkwam onder het zadel kunnen oplossen. Voornamelijk problemen met de (horizontale en verticale) balans. Het verlies van balans zorgde ervoor dat Jesse hard ging rennen en eigenlijk niet meer te remmen was. Hij sloot zich dan af en hoe meer ik ging doen hoe minder hij ging reageren. Door de oefeningen in hele kleine stukjes te verdelen en elke goede poging te belonen kregen we snel resultaat. Momenteel werken wij aan de verzameling. Natuurlijk moet ik daarbij (net zoals bij ieder paard) rekening houden met aanleg, leeftijd en bouw maar het aantreden en uiteindelijk werken naar de piaffe toe is een hele functionele krachttraining voor je paard. 

Hoe te beginnen?

Wil je beginnen met werk aan de hand dan zou ik  je adviseren om goede begeleiding te zoeken. Uiteraard kan je er ook over gaan lezen en zijn er  online  mogelijkheden zoals  bijvoorbeeld Dressage2Learn. Met een paar goede lessen heb je een mooi begin om zelf verder te gaan puzzelen. Het draait namelijk allemaal om de basis. En met een goede basis kan je in een korte tijd al veel verbeteren bij je paard. Een mooie oefening ter voorbereiding op het werk aan de hand is je paard naast je paard gaan lopen. Zorg dat je achter het oog staat maar voor de schouder op een armlengte afstand van je paard. Kan je vanuit die positie je paard op je intentie halt laten houden, zijwaarts bewegen, achterwaarts laten bewegen en lukt schakelen?  En blijft je paard daarbij ‘in je hand lopen’? Als dat lukt heb je een mooie  basis gelegd om aan de slag te gaan met het Werk aan de Hand.

Tips

 • Less is more.
 • Maak duidelijk onderscheid tussen je hulpen.
 • Wees zo zacht als kan maar zo duidelijk als nodig is.
 • Houd een armlengte afstand voor de veiligheid en om je paard goed te kunnen observeren.
 • Neem je training serieus maar jezelf niet te veel. 
 • Breek de oefening op in kleine stukjes. Zo kan je snel een succeservaring hebben.

Voor mij is je intentie in combinatie met duidelijke  (positieve)  communicatie de sleutel tot mooie vorderingen maken bij werk aan de hand. Het verkeerde antwoord geeft het paard je niet. Alleen realiseren we ons niet altijd welke vraag we zojuist eigenlijk stelden…”

Gepubliceerd in Stamboekblad NSVT, Battie  2019

Foto: Hannah Verhoeven

Wil jij aan de slag met Werk aan de Hand?

Dat kan! Plan nu een clinic Werk aan de Hand in en start met deze geweldige manier van trainen. Meer over de mogelijkheden lees je hier. Direct een datum plannen of heb je een vraag? Stuur me dan gerust een bericht….

Deel dit stuk