Bloesem in augustus

Eind mei 2021 kregen wij een perenboom van buren van ons. Hun tuin ging op de schop en de boom was overtollig geworden. Ik vond het een super mooie boom waarvan ik wist dat hij elk jaar ook veel fruit geeft en wilde hem graag hebben. En zo kwam de boom onze kant op.

Verkeerde tijd

29 mei is niet de beste periode om een boom te verplaatsen, dat wisten we van te voren maar wie niet waagt wie niet wint. Dus we hadden een groot gat gegraven (naja Leen heeft een groot gat gegraven en ik heb toe gekeken) speciale aarde gehaald en we zouden de boom heel veel water gaan geven dat was ons plan van aanpak.

De eerste dag dat we de boom (vol in het blad en met kleine peertjes eraan) in de grond zetten zag je de boom met het uur veranderen…. En na een paar uur later was er niks meer over van de prachtige boom maar stond er een treurig boompje met kromgetrokken blaadjes. De dagen erna verschrompelde de blaadjes, verloor de boom zijn blad, de peertjes vielen eraf en wat overbleef was meer een bos takken dan de prachtige laagstam perenboom die stond te pronken in de tuin van de buren.

Water geven

Twee keer per dag zijn we de boom water blijven geven maar na twee maanden leek het nog steeds nergens op. Ik had dan ook twijfels of de boom wel aan zou gaan slaan. Toen er ook een soort verandering in de stam kwa kleur optrad zat ik te overwegen of we er niet beter haardhout van konden maken… Maar toch gingen we door (wel minder gemotiveerd) met water geven.

Vakantie

We gingen op vakantie en net voor we vertrokken had ik het idee een heel klein puntje groen te zien aan de uiteinden van de takken van de boom. Maar omdat we al ruim 8 weken tegen een boom keken die absoluut geen teken van leven gaf dacht ik dat het waarschijnlijk meer wens dan werkelijkheid was. Dus heb ik het maar even losgelaten en bij thuiskomst zouden we wel verder kijken. En na 2 weken komen we thuis en wat zie ik tot mijn verbazing….de boom staat met blaadjes en bloesem. Maar hoe dan? Opeens stond daar een hele andere boom. Waar ik nu een paar keer per dag heen loop en dan elke keer een grote glimlach krijg als ik er naar kijk.

De moraal: “wie zaait zal oogsten”

En waarom wil ik dit nu delen met jullie? Ik vond het voor mezelf zo’n mega mooie reminder dat het werk dat moet gebeuren lang niet altijd direct zichtbaar is. Zoals de boom die 10 weken druk bezig was met nieuwe worteltjes maken. En dat het resultaat dan niet direct in week 11 zichtbaar is, maar zelfs pas na enkele weken erna resultaat oplevert. Bloesem in augustus is dus mogelijk. Niet in april of mei waar “het hoort” maar op het moment dat de boom er klaar voor is. Mooie reminder voor als je hard werkt maar niet direct de resultaten ervan ziet. Houd vol, want je zult gaan oogsten! En heb je hulp nodig, stuur me dan gerust een bericht….

Deel dit stuk