“De meerwaarde van buitenrijden”

“Afwisselend trainen is niet alleen heel leuk maar ook heel functioneel. In de vorige editie heb ik jullie het een en ander verteld over het Werk aan de Hand nu ga ik iets dieper in op de meerwaarde van buitenrijden.”

Afwisselend trainen

Als je elke dag op dezelfde manier traint zal je weinig vooruitgang boeken. Je wilt spieren op verschillende manieren aanspreken en ook de nodige rust geven zodat herstel en verbetering mogelijk is. Je verdiepen in hoe spieren werken, wat cardiotraining is, wanneer het krachttraining is en welk stuk meer onder dresseren valt is absoluut de moeite waard. Want waar kennis stopt begint meestal de frustratie. Hoe meer je weet, hoe bewuster je een trainingsschema kunt opstellen passend voor je paard. Daardoor kan je beter trainen en je paard zo goed gymnastiseren dat je hem in staat stelt je te kunnen dragen. Daarbij voorkomt bewust en functioneel trainen een hoop onnodige blessures.

Buitenrijden

Naast bijvoorbeeld longeren en Werk aan de Hand is ook buitenrijden erg leuk om samen met je paard te doen. Buitenrijden wordt vaak gezien als een fijne en ontspannende activiteit. Dat is het absoluut maar vergis je niet… een flinke buitenrit is vaak zwaarder dan een gemiddelde dressuurtraining. Maar daar zit dan ook meteen een kans want als je het dus bewust gebruikt (in verbinding rijden van achteren naar voren) binnen je training is het mega functioneel. 

Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Explosieve overgangen kun je goed oefenen. (Fijn voor het CTO-gebied en voor goed flexen van het bekken.) 
  • Je kunt langere stukken rechtdoor rijden. 
  • Je groeit als combinatie. Je maakt namelijk gegarandeerd samen een heleboel mee.
  • Mentale fitheid, zowel voor paard als ruiter. 
  • Heuveltjes zijn ideaal als trainingsmiddel voor mooie billen van je paard.

Genieten op de Veluwe

Zelfs rijd ik graag op de Veluwe met Jesse. We gaan gemiddeld twee keer per jaar een week naar Ermelo toe sinds een jaar of 6. Hij vindt het fantastisch, oortjes erop en dan gaan we samen op pad. Jesse blij, ik blij en ook nog goed getraind. Kortom voor mij is buitenrijden net zoals Werk aan de Hand een onmisbare sleutel voor een happy athlete.

Gepubliceerd in Stamboekblad NSVT, Battie 89 2019

Foto: Teri Dam

Deel dit stuk