"In lijn met jezelf, uitgelijnd."

Tijdens de demonstratie Werk aan de Hand die ik pas gaf tijdens de 3-daagse concours van RV de Cavalier heb ik het gehad over het belang van het uitlijnen van het paard. Die avond realiseerde ik me dat uitlijnen veel verder gaat. En dat het uitlijnen (met en van) jezelf een gouden draad is in persoonlijke ontwikkeling. 

Net even een andere insteek want bij het paard bedoelde ik in basis fysiek uitlijnen en natuurlijk wil je daarnaast ook mentaal uitgelijnd zijn met je paard. Maar zeker ook met jezelf en daar zoomen we op deze blog even op in. 

In lijn zijn met jezelf

In lijn zijn met waar je voor staat wat belangrijk voor jou is, jouw behoeftes, jouw wensen en jouw dromen en die durven te volgen. Daarmee doorbreek je een afhankelijkheids cirkel en ga je werken aan je zelfvertrouwen. 

Bevestiging 

Het is heel normaal om bevestiging te willen krijgen. Maar de mooiste bevestiging of goedkeuring kan je alleen jezelf geven. Het gevaar is afhankelijk zijn van de mening van andere mensen. Je wilt juist jezelf waarderen om je eigen kwaliteiten. Anders ben je afhankelijk van anderen wat betreft je eigenwaarden. Dat maakt je heel kwetsbaar en niet meer in lijn met jezelf. Je stapt dan in een pleasende rol waarmee je volledig bij je zelf vandaan gaat. Een negatieve spiraal die veel energie kost. Met als gevolg dat je handelen daarop gaat aansluiten en je nog verder van jezelf en je eigen kracht af komt te staan en onzekerder wordt.

Hoe te doorbreken?

Ruimte bieden aan de angst die je probeert te vullen met de bevestiging van anderen. 

Jezelf realiseren wat er gebeurd.

Werken aan je verwachtingen.

Jezelf credits geven manieren om de cirkel te doorbreken. 

In plaats van aan een ander vragen wat hij of zij vond kun je dit ook aan jezelf vragen. 

Jezelf credits geven kan trouwens prima samen gaan met ook nog willen verbeteren. Denk dat je zelfs harder groeit als je jezelf het gunt om te groeien en voor jezelf zorgt in het proces. Waardeer jezelf om wie je bent en om het doen van je best. Want natuurlijk kan het altijd beter maar het kan ook veel slechter. Doe wat je kunt en vier dat je dat hebt gedaan.

Binnen het ondernemerschap is dit ook een heel belangrijk stuk. Weten waar jij het beste tot je recht komt en met beleid durven groeien. Je eigenwaarde uit jezelf halen en niet afhankelijk zijn of jezelf van je pad laten brengen door een ander. 

 

De moraal: “wie zaait zal oogsten”

En waarom wil ik dit nu delen met jullie? Ik vond het voor mezelf zo’n mega mooie reminder dat het werk dat moet gebeuren lang niet altijd direct zichtbaar is. Zoals de boom die 10 weken druk bezig was met nieuwe worteltjes maken. En dat het resultaat dan niet direct in week 11 zichtbaar is, maar zelfs pas na enkele weken erna resultaat oplevert. Bloesem in augustus is dus mogelijk. Niet in april of mei waar “het hoort” maar op het moment dat de boom er klaar voor is. Mooie reminder voor als je hard werkt maar niet direct de resultaten ervan ziet. Houd vol, want je zult gaan oogsten! En heb je hulp nodig, stuur me dan gerust een bericht….

Deel dit stuk