"Vanuit een betere mentale balans naar meer harmonie met je paard."

Screenshot 2022-03-27 16.21.54

“Bij ons paard zijn we continu bezig met de balans. Horizontale balans, verticale balans, balans in de opbouw en in de afwisseling van de training, balans binnen de voeding en ga zo maar door. Maar besteed je wel eens aandacht aan je eigen balans? En dan bedoel ik niet alleen je lichamelijk balans (ruiterfitheid), maar ook je mentale balans…” In dit artikel gaat Ansjel van Brakel van HORSE ABC je een aantal concrete tips geven voor een betere mentale balans.

Als de balans klopt kun je makkelijker in de flow komen. Flow, het gevoel van eenheid vanuit connectie. Samen in harmonie, waarbij alles vanzelf lijkt te gaan. Het is dan net alsof je paard je gedachten kan lezen. Voor mij is dat het ultieme geluksgevoel samen met mijn paard. Alles in balans, lichamelijk en mentaal. Maar hoe kom je daar? De basis, het voelen hoe je paard beweegt, kan je pas echt goed voelen als je ‘uit je hoofd bent en in je lijf zit’. En dat is best een uitdaging, zeker in onze huidige maatschappij, onder andere door alle prikkels die we iedere dag binnenkrijgen en de stresshormonen die daarbij worden geactiveerd. Maar ook door het willen voldoen aan maatstaven en omgaan met (hoge) verwachtingen van anderen en wellicht ook van jezelf. Een goede vriend of vriendin zijn, die leuke moeder of vader, een fijne echtgeno(o)te, sportief zijn, gezond eten, attent zijn, flexibel zijn, op tijd zijn, en ga zo maar door. Het zijn nogal wat ballen om in de lucht te houden. Er is een bewezen verband tussen stress en het ontstaan van ziektes, dus dat is een goede reden om aan de slag te gaan. Ook is er een relatie tussen voedingsstoffen en een gezonde mentale gesteldheid. Maar hoe kan je hier op een simpele manier in het dagelijks leven mee aan de slag? Daarvoor heb ik een aantal tips voor je op papier gezet.

Vijf tips
Begin de dag rustig en met aandacht (mindfulness). Je kunt ook wat eerder opstaan om zo de dag te beginnen met een moment voor jezelf. Op je gemak ontbijten,even iets lezen of sporten. Als het maar iets is waar jij energie van krijgt en blij van wordt. 

Start met mediteren en ademhalingsoefeningen. Een paar keer drie tellen inademen en vier tellen uitademen zorgt al direct voor meer ontspanning. De telmeditatie is ook fijn en niet ingewikkeld. Je telt iedere uitademing zachtjes in je hoofd. Je kunt doortellen tot je de tel kwijt bent, waarna je weer bij één begint. Je kunt ook steeds tot tien tellen. 

Zeg regelmatig tegen jezelf dat gedachten alleen maar gedachten zijn. Neem ze niet te serieus. Wist je trouwens dat je hersenen het verschil niet kennen tussen wat echt is of wat in je gedachten bestaat? Visualiseren is daardoor een heel krachtig middel. Waarschijnlijk gebruik
je het zeer regelmatig onbewust en wellicht zelfs tegen jezelf, maar je kunt het dus ook heel goed voor jezelf gebruiken. Met name in situaties die je spanning of stress opleveren. Paarden voelen ons feilloos aan en als jij een negatief plaatje in je hoofd hebt dan kun je de uitkomst eigenlijk al wel voorspellen.

Zorg goed voor jezelf. Bewuster eten, goed slapen en kies welke stresstriggers je toelaat. Je kunt meldingen van je telefoon bijvoorbeeld uitzetten en social media verwijderen van je telefoon, of bijvoorbeeld maar twee keer per dag bekijken. Bezorgt de dagelijkse file jou heel veel stress? Probeer te kijken of je wellicht eerder kan beginnen of vanuit huis wat kunt doen. En bedenk ook met wie je om wilt gaan. Want negatieve mensen kosten
heel veel energie. Als je weet wat of wie jouw stresstriggers zijn dan kan je oplossingen gaan bedenken, zodat je meer energie hebt voor de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven.

Geniet van de kleine dingen. Een kopje thee of even helemaal niets doen. Voel je daarover niet schuldig maar wees je eigen beste vriend. Rust heb je nodig, je wordt zelfs productiever en creatiever als je regelmatig even niets doet.

Misschien wel de makkelijkste en meest krachtige manier om snel een goed gevoel te krijgen: je realiseren waar je dankbaar voor bent. Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent. En spreek je dankbaarheid ook vaker uit. Stuur mensen waar je van houdt eens een kaartje. Of geef iemand een compliment. Kleine dingen waar je direct een goed gevoel van krijgt en iemand anders ook.

Misschien voelt het eerst wat onwennig maar dat is juist wel goed. Dan weet je dat je een nieuw pad aan het bewandelen bent. En hoe vaker je dat doet, hoe meer vertrouwd het gaat voelen. En dat geeft zelfvertrouwen waardoor nieuwe paden bewandelen een leuke uitdaging wordt.

Bron: Level up Magazine – Foto: Hannah Verhoeven

 

Deel dit stuk