Het paard bepaalt wat op dit moment nodig is. En wij zijn verantwoordelijk dat de uitvoering in lijn is met wat biomechanisch verantwoord is.”

Ansjel van Brakel

HORSE ABC

Ik, Ansjel van Brakel (Terneuzen, 1985), ben geboren in een huis waar paardengehinnik totaal niet aan de orde was. Mijn grote droom, een eigen paard, moest ik hard voor werken. Op mijn 22ste was het zover: ik kocht de Tinker Jesse, waarmee ik inmiddels flinke avonturen heb beleefd. Ik leefde op een wolk toen hij Nederlands kampioen op de stamboekkeuring werd en ik ben er buitengewoon trots op dat we nu samen Z-dressuur starten. Naast Jesse rijd ik sinds september 2022 de knappe merrie Diva waarmee ik ondertussen Z geklasseerd ben.              

Docent, ondernemer, paardengek

Na mijn eerste baan als docent (hbo, PABO), ben ik nooit gestopt met verder leren. Kennis vergaren is namelijk een van mijn hobby’s. Ik heb een hbo-opleiding projectmanagement gevolgd, leidde diverse culturele projecten en was visual artist. Vanwege mijn wens om mijn passies lesgeven en paarden te combineren ben ik in 2016 een hippische opleiding bij de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH) gaan volgen, waarna ik mijn bedrijf Horse ABC heb opgericht in 2017.

WADH-feb23-11

Mijn missie is om mensen te leren om bewuster, gevarieerder en functioneler hun paard te trainen.

Dit doe ik middels het geven van lessen in Werk aan de Hand, effectief longeren (enkele en dubbele longe) en dressuur. Naast privéles geeft ik ook met regelmaat clinics. Voor mij is je intentie in combinatie met duidelijke (positieve) communicatie de sleutel tot het maken van mooie vorderingen.

Werken met paarden volgens klassieke methode

Ik heb mijn diploma Basic Instructor & Basic Trainer (KNHS erkend) behaald met een 9 voor het lesgeven. Na het basistraject, heb ik een jaar het sporttraject gevolgd en ben vervolgens gestart met de specialisatie Werk aan de Hand. Deze specialisatie heb ik succesvol afgerond, met wederom hoge cijfers. Ik ben klassiek opgeleid in het aan de hand trainen van de basis, de zijgangen en de piaffe, de bijbehorende theoretische kennis en het inzetten van Werk aan de Hand bij revalidatietrajecten. Ook ben ik in het bezit van het ORUN Allround diploma niveau 3

Coach voor hippische ondernemers

Met 16 jaar ervaring als ondernemer en 19 jaar als docent was het voor mij een logische stap om andere ondernemers gaan begeleiden. In 2021 ben ik dan ook gestart met het coachen van ambitieuze ondernemers in de paardenwereld. Ik ben verbonden aan de NCSAH als gastdocent voor het onderdeel business en als docent Work in Hand.

Anders kijken

Als je iemand zoekt die naar je luistert, gedreven is en samen met jou de tanden zet in jouw uitdaging, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Juist als het moeilijk wordt, als je denkt dat je alle wegen al hebt bewandeld, ga ik ‘aan’. Ik kijk anders, krijg ik van veel mensen te horen. Het buiten de gebaande paden denken leverde mij eerder de Cultuurprijs van Rotterdam op.

Ansjel over mij

Het leven verloopt met vallen en opstaan en de valkuilen die ik als ondernemer ben tegengekomen zet ik dan ook gretig in als coach. Samen met mijn leerling of coachee bepaal ik een doel. De weg ernaar toe hoeft geen van tevoren uitgestippelde route te zijn. Lijkt iets onmogelijk, dan probeer ik altijd wel een manier te vinden waarop het wél kan. Creativiteit komt in alles wat ik doe terug en dat probeer ik ook mijn leerlingen mee te geven. Wil je meer van mij weten? Bekijk dan mijn cv op Linkedin.

Mijn paard Jesse

 • Geboren: 24-04-2007  / 28-07-2023 
 • Vader: R. Baggio van de Kushti Grai
 • Stokmaat: 1.57 m
 • Kleur: zwart met wit
 • Werkwillige alleskunner. Vriendelijk, eigenwijs en intelligent. 
 • Dressuur: Z startgerechtigd. Ster- en sportpredikaat
 • Discipline: allround, van buitenrit tot dressuur en van WE tot cross , werk aan de hand &  vrijheidssdressuur 
 • Dagkampioen COB Regionale keuring 2019
 • Nederlands kampioen COB centrale keuring 2019
 • TWE halsteren 2nd  place L mei 2023

Equinova's Diva

 • Geboren: 2-04-2008
 • Afstamming: Valeron x Jazz x Rubenstein x Doruto 
 • Stokmaat: 1.74 m
 • Werkwillige dame die graag  met je meedenkt. Echte winnaarsmentaliteit
 • Dressuur: lichte tour en met Ansjel Z1+7  (aug 2023)
 • Elite merrie
Bekijk hier hoe mijn Jesse Nederlands Kampioen werd bij de NSVT keuring;

Heb je nog vragen?